diumenge, 9 de febrer del 2014

Franco a Figueres 1960

Fons hemeroteca: l'Empordà
Fons Fotogràfic: Sans Narcís
Arxiu Comarcal
Ajuntament de Girona -CRDI
TVE/NODO




Dimarts 17 de Maig de 1960

La «Pubilla» va treure en aquest dia les millors gales de la seva vella i noble arca i es va vestir de «FestaMajor ». Banderes i gallardets adornaven els nostres carrers i places. Un arc triomfal donava com la primera benvinguda popular al Cap de l'Estat i els colors de l'ensenya campejaven en balcons i finestres. tota la ciutat apareixia com una brasa de colors vermell i groc, sota un sol radiant i un cel nítid i blau tan característic d'aquestes terres.
Al llarg de tot el trajecte per on havia de passar el "Caudillo", acompanyat de la seva esposa, ministres i personalitats, s'apinyava una ingent multitud tant en les primeres hores de la tarda, al seu pas cap a Peralada,com a mitjans de la mateixa en la seva visita al Castell de Sant Ferran.


Franco rebut a Perelada

La presència dels Empordanesos a Figueres, es va posar de manifest en aquest dia de maig. Allà hi havia tot un poble enfervorit d'amor a la Pàtria d'afecte i agraïment al seu providencial conductor; aquest poble  que mora precisament en un dels extrems de la Pàtria, prop de les crestes frontereres que des del mateix s'albiren i en on, potser, per aquesta proximitat amb l'estranger s'aprèn a sentir ia estimar amb més intensitat a Espanya, allà etaban les representacions militars, civils i polítiques de Ia ciutat i comarca.
Els forts agricultors torrats pel sol, impetuosos a vegades com la tramuntana, però sempre amables i sensats, amb les pancartes de salutació i d'esperança, donant constància de la representació dels Sindics de Pagesos i Ramaders; les camises blaves d'aquets virils homes del Moviment emmarcats en la Guàrdia de Franco, el poble laboriós i treballador.


Arribada al Castell de sant Ferran

Tota Figueres i tot l'Empordà, exterioritzant un mateix sentir patriòtic i una mateixa fe en el Caudillo i en els destins de la Pàtria, sense subjecció a protocols, sinó que impulsat per aquest entusiasme i alegria espontani i sentit, que s'encomana de manera col·lectiva com una reguera de pólvora i que arrossega com impetuós torrent a les multituds cap a la gran figura del Caudillo.


Franco a l'interior del castell de Sant Ferran

I com a colofó ​​a tot aquest entusiasme i aquesta alegria,caben consignar els aplaudiments extraordinaris tributats al Caudillo per la gran multitud apinyada a banda i banda de la carretera del Castell de Sant Ferran, al seu retorn de la històrica fortalesa, des l'elevat balcó havia contemplat la plana de l'Empordà i s'havia fet càrrec de les necessitats de la mateixa.

Saludant autoritats del Castell

Se'l va veure interessat vivament per les obres que es trobaven en plena realització, com les del pantà de Boadella , les aigües han de convertir en regadius una extensa zona de la comarca, així com altres tantes complementàries a efectuar, a fi de proporcionar a la nostra comarca benestar i una prosperitat que en antics règims veure sempre regatejada i que ara en aquest renéixer de la Nova Espanya i s'albira no com una teòrica promesa, sinó com la de les grans realitats.


Mostran la Maqueta del Pantà de Boadella

Mostran la Maqueta del Pantà de Boadella

La Maqueta

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.