divendres, 26 de setembre del 2014

Homenatge a Joan Duran

Fons hemeroteca:  l'Empordà 1976
Fons Fotografic: Narcís Sans 
Arxiu Comarcal
Ajuntament de Girona


Homenatge a Joan Duran

Sí, senyors, Medalla de Plata de la Ciutat de Figueres a Juanito Duran Camps.
Premi al títol per ell aconseguit i que els titulars dels diaris de tot el territori nacional van pregonant.
L'Ajuntament, patrocinador de l'homenatge, va voler subratllar així el seu afecte i adhesió a aquest home i l'acte que amb tanta dignitat i encert havia organitzat el Centre d'Iniciatives de la ciutat.
En els salons de l'Hotel President l'anunciat i merescut homenatge al tremendament popular restaurador i gran recepcionista d'estrangers, per la situació del seu establiment en el límit fronterer hispanofrancès, Juanito Duran.


Va ser presidit pel Sr. Governador i la seva distingida dona, qui malgrat estar nouvinguts al seu càrrec i nou domicili a la província, van voler estar presents i sumar-se cordialment en acte de valuosa amistat i respecte al matrimoni Duran.
Els acompanyaven el president de l'Audiència,  Soto Nieto; Governador Militar, general Timó de Lara; l'alcalde, Pere Giró, i el president del CIT,  Romans Subiros, acompanyats de les seves  esposes, ocupant lloc al costat del Governador el matrimoni homenatjat.
Estaban presents els Delegats d'Informació i Turisme i Treball, el Tinent Coronel Cap del CIR n. ° 9, el Comissari-Cap de Policia, gairebé tot el Consistori, i nombrosíssims amics de la família Duran, en nombre aproximat d'uns tres-cents comensals.


Amics de Figueres , La Jonquera, de Girona i la seva província; de Barcelona, Madrid; i de França. I més, molts més que s'haurien sumat a l'acte d'haver tingut notícia del mateix, o d'haver-se comptat amb més espai per oferir places.
Però és igual.
Els que hi eren representaven a tots els altres.


Demostraven la simpatia, el respecte i afecte que senten per aquest home que, a la 1ª Nit de la Gastronomia de l'Empordà, rebia l'acte d'amistat de tots, reconeixent no només aquest títol darrerament aconseguit.


Cal recordar que Joan Duran és Medalla de Plata i Bronze al Mèrit Turístic, «maître» de la Chaîne des Rotisseurs, membre de la Confraria de la Bona Taula, dels Cavallers del Vi i de tantes entitats que tenen cura i cultiven l'amor a la gastronomia i de la qual Joan Duran és un artista.


Exquisit menú que va ser ofert, confeccionat sota la direcció del Mestre premiat, assistit pel seu nebot omónim i executat per les brigades de cuina dels respectius. 
I va sortir perfecte, com havia de ser , però sense que puguem oblidar la dificultat que ha de comportar aconseguir aquella qualitat de sabor, posada a punt i servei en el seu grau just de calor, quan se serveix una taula per a gairebé tres-centes persones. Una altra cosa és, a més, l'espectacle únic i formidable que van aconseguir els Duran a la presentació de seus plats, en un marc ja altament embellit.


El «foie gras» al pebre verd, amb vi blanc "D. José" d'Oliveda. El "Coubilliac" de Salmó a la Moscovita. Les cuixas de vedella brasejades, amb fragolets al greix d'oca, regades amb vi negre "D. Faustino", van ser una delícia de menú pensat i sospesat perquè la seva qualitat i bon tracte culinari donessin de parlar i, de quina manera !, a tots els assistents.


El pastís del'homenatjat, una autèntica obra d'art en xocolata, reproduint el bust i cos de l'homenatjat, aquell amb el seu barret, aquest amb la seva indumentària de cuiner, va ser un altre motiu més d'ornamentació i grat per als concurrents. 
En aquest moment es va presentar al menjador, vestit de cuiner inclòs gorra, el benjamí dels Duran, Ramón Duran Juanola, nebot nét del premiat, oferint-li el sabre amb el qual, conjuntament, van tallar el pastís. 
I amb el nen i davant el pastís es van fer les fotografies de rigor unint-se a l'acte el Sr. Lluis Duran  i acompanyant-les respectives esposes. 
Tot agradable i familiar, com l'aire que tenia la festa,  aire donat a la mateixa per la aclaparadora simpatia de Juan i Pepita Duran que van caminar tota la nit pendents de tots i amb una paraula per a cada un.


A les postres va saludar en primer lloc a  Pepita Puntonet de Duran, agraint la presència de tots, l'organització del CIT, i de manera especial l'assistència del Governador Civil, Murga Carazo, que tan nouvingut al seu nou destí li havia faltat temps per visitar l'Empordà i sumar-se al homenatge.


A continuació Armando Romans, President del C.l.T. va fer l'oferiment de l'acte i va lliurar una placa commemorativa al senyor Duran;  Ernesto Gusiñer, President del Sindicat Provincial d'Hostaleria; Gonzalo de la Penya, President de la Federació Nacional dels Centres d'Iniciatives Turístiques, qui assistia a la festa en companyia del secretari general José M.ª Font Llopart i les seves distingides esposes, representant al Consell Nacional de la FEClT Es va congratular de poder viure aquells moments, als que en nom dels CLT d'Espanya es sumava i felicitava en nom d'ells al matrimoni Duran- Puntonet.
Va fer al·lusió a la propera assemblea a celebrar l'octubre a la nostra ciutat estant ben segur, va dir, de l'èxit que acompanyaria a la mateixa, a la vista de l'organització que vivia i el suport de la gent del Empordà.


L'alcalde de Figueres i Diputat Provincial, de vegades en català i altres en castellà, va citar a Salvador Dalí, Alexandre Deulofeu, Ernest Vila, Ramon Reig, Pep Ventura, Narcís Monturlol, Jaume Maurici, etc., és a dir, als grans «Personatges somiadors» de la terra empordanesa que, ara juntament amb Juanito Duran, han donat a la mateixa un prestigi realment immens.
Giró Brugués va tenir també un record per l'ex-governador, Daniel Regalado, i ha destacat la presència en l'acte que s'estava celebrant.
I després  de obsequiar amb un ram de flors a  Pepita Puntonet, la primera autoritat municipal de la capital de l'Empordà va fer entrega al «Millor Cuiner d'Espanya» del títol de concessió de la Medalla de Plata de la Ciutat de Figueres.


A continuació, va prendre la paraula l'homenatjat, qui amb la seva peculiar i simpàtic estil, tan lligat a la incomparable gràcia empordanesa, va desgranar un abundant, ric i curiós anecdotari personal, que va acabar amb un entusiasta enaltiment a l'Empordà, a Catalunya i Espanya.
Finalment, va parlar el governador civil, Armando Murga Carazo, qui, entre altres coses, i després de referir en termes molt elogiosos al cognom Duran, va assenyalar que « Duran,Girona i Figueres han passat a la història ». Va acabar expressant el seu agraïment i admiració al «Millor Cuiner d'Espanya», i va pregar se li permetés iniciar la seva primera lliçó de català dient: «Moltes gràcies, Joan!». Les frases de la primera autoritat civil de la província van ser coronades amb una gran salva d'aplaudiments.



Anteriorment, Juanito Duran havia rebut plaques i regals de diverses amistats i entitats locals.
I la gran nit gastronòmica va acabar amb la formidable actuació del «Orfeó Rosinc», de Roses, que va interpretar, sota la direcció del senyor Moisès Garriga les peces: «Per tu ploro», «Maite», «L'Empordà» i «El concert », causant viu entusiasme en la concurrència, que els van obligar a visar alguna de les peces. Núria Feliu i la seva orquestra i el Conjunt Unitats van donar fi a la festa amb alegria, cançons i ballables.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.