dissabte, 14 de maig del 2011

Inundacions a Figueres 20 de Setembre de 1971


Reportatge


20 de Setembre de 1971

Després d’uns dies de tardor,a les 23:55h de la nit del  Diumenge es va iniciar un temporal de pluges acompanyat de contínues descàrregues elèctriques sobre la ciutat i comarca que no va disminuir fins a les 8:30h de Dilluns. Durant nou hores va ploure torrencialment, sense descans, com no es recordaba a la nostra ciutat. Segons dades facilitades per l’observatori del Col.legi de la Immaculada  van caure 445 L/m2, el que ens dóna una idea del volum d’aigua descarregada,que desbordaren totes les previsions resultant les clavagueres impotents per recollir tanta aigua.

Des de primeres hores del dia, a les fosques per haver-se tallat el fluid elèctric. l’alcalde, acompanyat dels tinents d’alcalde i de diversos regidors, juntament amb les forces de l’ordre,i del servei local de Bombers, desenvoluparen una intensa tasca per atendre les peticions d’auxili i solucionar els molts casos d’inundacions, posteriorment es van unir als serveis diferents brigades municipals.





Uns dels primers problemes que es va plantejar va ser un autocar (foto) amb 22 passatgers, que va quedar bloquejat a la N-II, a la part sud de la ciutat. L’aigua entrava al interior del mateix,i va haver necessitat de desallotjar als viatgers i donar-los allotjament en un Hotel de la ciutat. L’aigua va arribar en algun punt d’aquest sector fins 1,80mts d’alçada.


Autocar bloquejat


Dins de la ciutat, va haver de posar fora de perill a dos alemanys,el seu cotxe els va quedar bloquejat,per la riuada. L’aigua va trancórrer des de la part alta de la ciutat baixant a dojo pels carrers i a la rambla discorria per sobre del passeig, Carrers Monturiol i Caamaño el riu era de façana a façana, igual que a la plaça de la palmera, on era imperceptible la presència de una plaça. Va inundar els soterranis i diverses plantes baixes,causant importantíssims danys materials a comerços.
A la part baixa de la ciutat, van fer una bretxa al marge de la riera Galligans.La zona de la Marca de l’Ham, va quedar inundada i els veins es van refugiar en els pisos, ja que les plantes baixes eran inundades. Una dona que va sortir de casa amb el seu fill, temorosa de la inundació, es va veure impulsada per les aigues, aconseguint agafar-se a un pal d’on va ser salvada.Els Serveis posaren fora de perill a diverses families,cal anotar l’esfondrament dúna casa al carrer Dtr.Rovira i va caldre apuntalar-ne una a la Ronda Firal en no aguantar els fonaments davant tanta quantitat d’aigua.





Va quedar tallada la circulació del tren i totes les carreteres que conduien a la nostra ciutat,que durant unes hores es va veure completament aillada. A la N-II es podien veure vehicles de turistes que devant la magnitud de la tempesta havien abandonat els vehicles i es refugiaren  a cases particulars. L’antiga mina d’aigua de Vilafant, que durant anys la va subministrar a Figueres, va canalitzar una gran quantitat de la zona muntanyosa a l’Oest del nostre terme municipal,amb el que es produir un emmaguetzematge en el dipòsit de la Via Emporitana que obligar a fer uns forats a les parets,donant sortida a molts litres d’aigua que posaren en perill les edificacions veines.


Marca de l'Ham


Es preneren mesures per el normal subministrament d’aigua potable a la ciutat.Alguns establiments no van poder obrir fins molt tard, i fins i tot diverses escoles no van poder oferir classes, per resultar imposible l’acces.
Ha estat una inundació rapidíssima, com no recordaven, les persones grans de la ciutat i que ha causat unes considerables pèrdues.
L’Alcalde es mantenir en contacte amb el governador civil,que va requerir immediatement informació.
A la tarda del mateix Dilluns es procedir a la formació d’una comissió especial designada per rebre informes i tramitar els expedients.

Fons Fotografies: l'Empordà





Cedides per Miquel Oliveras 

Carrer Caamaño

Placeta de Baix Rambla

Pujada del castell

Carrer Monturiol

Plaça de l'Escorxador

Escales carrer Balmes

Plaça de la Palmera

Rally N-II

Plaça de l'Estació








1 comentari:

  1. C/ROMANS (ZONA L'AIGÜETA)JOSEP GARCIA PEREZ
    TENIA 12 ANYS,LA NIT DEL DIUMENGE A LES 10H ARRIBA A LA ESTACIÓ DE FIGUERES DE UNA EXCURSIÓ DE 2 DIES AL MONTSENY,PLOVENT ELS 2 DIES ,ARRIBAREM A FIGUERES VEN SERE .
    AL MATÍ DEL DILLUNS AMB LLEVAR ,A DINS DE CASA 40CM D'AIGUA,AL CARRER 140CM MEDIRAM LES MARQUES QUE DEIXA A LA PARED,DE LAS GRANGES DE CABANES I VILABERTRAN BAIXAVA FEMS,ANIMALS MORTS,CONILLS,PORCS, GOSSOS,GALLINES FINS I TOT UNA NEVERA ,AL EIXAMPLE,SORTIA L'AIGUA DE LES CLAVEGUERES A UNA ALÇADA DE MÉS DE 2M METES ,ESTAREM ABANDONATS DE LES AUTORITATS 3 DIES

    ResponElimina

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.